perjantai 11. joulukuuta 2015

Yrittäjyyttä Walesin malliin

Yrittäjäkurssin matka Walesiin Being Young Entrepreneurs- projektin merkeissä yllätti minut monella tavalla. Pääsimme tutustumaan italialaisiin ja walesilaisiin yrittäjyydestä kiinnostuneisiin nuoriin sekä vierailemaan walesilaisessa collegessa, jossa vietimme suurimman osan ajasta. Yrittäjyyteen liittyvien tehtävien ja luennon lisäksi pääsimme tutustumaan muunmuuassa Walesin historiaan ja läheisiin kaupunkeihin sekä luistelemaan.

Matkamme alkoi sunnuntaiaamuna, kun tapasimme Helsinki-Vantaan lentokentällä maistereiden Halavaaran ja Lehtosen sekä Aten, Laurin ja Roopen kanssa. Lento Lontooseen meni hujauksessa, mutta juna- ja bussimatka Walesiin olikin paljon pitempi. Saavuimme kauniiseen, pieneen kaupunkiin nimeltä Neath, jossa olimme neljä yötä. Heti ensimmäisenä iltana tapasimme italialaiset, joiden kanssa kävimme syömässä. Alkuyöstä sitten väsäsimmekin esitelmää Olarin lukiosta ja Suomesta, joka esitettäisiin seuraavana päivänä.

Maanantai aamulla mielenkiintoisen suihkun jälkeen kaksi paikallista opiskelijaa veivät meidät collegen ravintolalinjan opiskelijoiden pitämään ravintolaan, jossa saimme englantilaisen aamupalan. Pidimme esitykset kouluistamme ja maistamme, jotka menivät meidän osaltamme todella hyvin. Kyllä suomalaiset osaavat pitää esitelmiä, eikä lukea suoraan dioista! Illalla lähdimme isommalla porukalla tutustumaan Neathiin opettajien jäädessä pitämään kokousta koululle. 


Tutustuessamme paremmin paikallisiin ja italialaisiin opiskelijoihin, huomasimme useita eroja. Suurin eroavaisuus suomalaisten ja muiden välillä oli se, että opiskelemme neljää eri kieltä ja osaamme oikeasti puhuakin niitä. Walesilaiset eivät opiskelleet mitään muita kieliä kuin äidinkieltään englantia ja italialaiset opiskelivat englantia, mutta olivat täysin eri tasolla verrattuna suomalaisiin. Paikallinen koulu oli olarilaisen näkökulmasta aikamoista, sillä oppilaat eivät opiskelleet mitään yleissivistäviä aineita, vaan vain valitsemaansa pääainetta kuten esimerkiksi mediaa. Koulussa ei esimerkiksi opiskeltu derivointia ollenkaan! ;D Kouluruoka oli maksullista ja todella epäterveellistä, pääasiassa lounaaksi syötiin karkkeja ja sipsejä. Ruoka muutenkin oli huomattavasti paljon epäterveellisempää. Kaupat Neathissä menivät kiinni puoli kuudelta, jonka jälkeen koko kaupunki hiljeni. 


Tiistaina, toisena kokonaisena päivänä lähdimme tutustumaan Walesin historiasta kertovaan puistoon, jonne oli rakennettu taloja vuosisatojen varrelta. Menimme myös kiertelemään suureen kaupunkiin ja Winter Wonderlandiin, jossa pääsimme luistelemaan. Vaikka jää ei ollutkaan kovin hyvä, luisteleminen oli todella hauskaa! Jäätä peitti paksu kerros vettä, sillä lämpötila oli reippaasti plussan puolella. Monet ihmettelivät suomalaisten luistelutaitoja, kun kiersimme rataa kovaa vauhtia. Osa italialaisista eivät olleet koskaan luistelleet, joten kastumiselta ei vältytty.

Viimeisenä kokonaisena päivänä, keskiviikkona, walesilainen yrittäjyysopettaja Sharon oli järjestänyt virallisempaa ohjelmaa. Menestynyt yrittäjä Ben Giles tuli kertomaan meille tarinansa, kuinka hän oli lopettanut opiskelun 15-vuotiaana ja aloittanut oman siivous yrityksensä. Myöhemmin hän oli perustanut lisää yrityksiä ja menestynyt. Luento oli inspiroiva, sillä mies oli pärjännyt ilman koulutusta yrittämällä ja kokeilemalla! Tutustuimme myös tietokoneohjelmaan, jonka avulla pystyi selvittämään tuotteen tai palvelun tarvetta tai ihmisten kiinnostusta asiaan ja teimme testin soveltuisimmeko itse yrittäjiksi.

Torstaina olikin jo aika lähteä junalla Heathrown lentokentälle ja kohti kotia. Junamatka meni huomattavasti paljon nopeammin kuin tulomatkalla, joten ei aikaakaan kuin olimme jo kentällä. Lento koti Suomeen meni hujauksessa lukiessa seuraavana päivänä alkavaan koeviikkoon, sillä en tainnut olla ainoa jolla lukeminen Walesissa jäi vähemmälle. 

Matka Walesiin avasi meidän kaikkien silmiä niin eri maiden yrittäjyyskäytäntöihin liittyvissä asioissa kuin kulttuuriin eroavaisuuksissakin. Päällimmäiseksi mieleeni jäi, että brittiläiset miehet ovat aikalailla do it yourself- tyylisiä, kaikki tehdään itse vaikkei taitoja löytyisikään. Ruoka on hyvin erilaista suomalaiseen ruokaan verrattuna ja pukeutumistyyli varsinkin tytöillä täysin erilaista. Huomasimme myös, että suomalaiset käytännöt yritystä perustaessa poikkeavat suuresti walesilaisista. Suomessa pitää olla tarvittava koulutus, jotta saa tehdä alan töitä, kun Walesissa riittää, että osaa googlettaa eli ottaa selvää, miten asia hoidetaan.Yritystä perustaessa suomalaiset alkavat helposti suunnittelemaan ja kehittämään uutta palvelua tai tuotetta, kun walesilaisessa koulussa ohjattiin kehittämään ja markkinoimaan jo keksittyä tuotetta. Muutenkin sain kuvan, että Suomessa ollaan paljon edellä monissa asioissa. 

Ensi huhtikuussa opiskelijat Walesista, Sisiliasta ja Ranskasta saapuvat Suomeen. Pääsemme tutustuttamaan heidät suomalaiseen koulusysteemiin ja kertomaan yrityksen perustamisesta ja yrittäjyydestä Suomessa. Hekin tulevat varmasti yllättymään monista suomalaisista asioista ja huomaamaan eroavaisuuksia omiin kulttuureihinsa. 

Kirjoittaja: Eevi Antila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti